Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium

Orosháza, 5900 Táncsics u. 2-4 Tel: 30/321-1661 FAX:06-68-416-515
Email: tancsics@tancsicsoh.hu

Vulkánok hátán Európában, Ázsiában, Afrikában – Élet

a tűzhányók hátán…utazások Európa, Afrika és Ázsia vulkánjaihoz

A Középiskolai MTA Alumni Program keretében 2022. 04. 21-én két előadást tartott az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégiumban Dr. Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének egyetemi docense.

Az első előadás 90 perces volt, 9.15 től – 10.45-ig tartott. Címe „Vulkánok hátán Európában, Ázsiában, Afrikában – Élet a tűzhányók hátán…utazások Európa, Afrika, Ázsia vulkánjaihoz” volt. Az előadáson az iskola tanulói, tanárai és az intézmény oktatási partnerei vettek részt (kb. 68 fő).

A vulkán szó hallatán sokan félelmet éreznek. Abba azonban már kevesen gondolnak bele, hogy mennyi mindent kapott az emberiség a vulkánoktól. Az előadó igazolhatja, hogy akit a „vulkán füstje megcsapott” soha sem feledheti el ezt az élményt és mindig visszahúzza a szíve földünk egyszerre félelmetes, és lenyűgöző vulkáni tájaira. A vetítettképes előadás nézői élménybeszámolóval színesített képes ízelítőt kaptak Európa, Ázsia és Afrika vulkanikus tájairól. Az előadás résztvevői megismerhették ezeket a szürreálisan szép tájakat és azt, hogy az aktív vulkánok közvetlen környezetében élő emberek az évezredek alatt hogyan tanultak meg  együtt élni a vulkáni hegyek veszélyeivel. A helyi lakosok hogyan építették be azokat a hiedelemvilágukba, milyen különleges templomokat faragtak a vulkáni kőzetekből, hogyan használják a vulkáni talajokat, a geotermikus energiát vagy milyen körülmények között folyik Indonéziában a kénbányászat. Az előadás során bemutatott vetített képek és videók révén megismerkedhettünk Jáva szigetének vulkánjaival, a Bromo-Tanger Nemzeti Park csodálatos panorámát kínáló rétegvulkánjaival. Megismertük az Ijen vulkán kénes kigőzölgésekkel telített kráterét, ahol a kénbányászok napi 10-12 órában életük kockáztatásával bányásszák a gyógyszeripar alapanyagául szolgáló termésként. Az afrikai földrész legmélyebb, tenger alatt fekvő területén, Földünk legforróbb sivatagában a Danakil-mélyföldön megcsodálhattuk a Dallol vulkán semmihez sem fogható, szürreális tájképét, sárgás kénvirágjait és utóvulkáni működéseit. Ellátogathattunk a Pokol kapujának nevezett Erta Ale tűzhányóhoz, ahol az előadó útitársaival együtt emléktáblát helyezett el 2018-ban a hat évvel korábban e helyen meggyilkolt útitársai és barátai emlékére. Az európai vulkánok közül egy kis ízelítőt kaptunk a mindig aktív olaszországi vulkánok (Vezúv, Etna, Stromboli) világából. A Lipari-szigetek iszapfürdőt, borokat és páratlan hangulatot kínáló tájképei örökre az emlékezetünkbe vésődtek. Az előadás végén pedig Izland jéggel fedett vulkánjait és vulkáni utóműködéseit ismerhettük meg. Jó példákat láthattunk itt arra, hogyan tudja megszelídíteni és a maga hasznára igába fogni a Föld belső erőit a sziget lakossága.

Szöveg: Dr. Szilassi Péter és Seres Erzsébet