Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium

Orosháza, 5900 Táncsics u. 2-4 Tel: 30/321-1661 FAX:06-68-416-515
Email: tancsics@tancsicsoh.hu

„Vámbéry nyomában”. Emlékexpedíció – Sánta dervis és a haldokló tó nyomában… utazás az Aral-tó környékén geográfus szemmel

A Középiskolai MTA Alumni Program keretében 2022. 04. 21-én két előadást tartott az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégiumban Dr. Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének egyetemi docense.

A második előadás 90 perces volt, 11.15 től – 12.45-ig tartott. Címe „Vámbéry nyomában”. Emlékexpedíció – Sánta dervis és a haldokló tó nyomában…utazás az Aral-tó környékén geográfus szemmel volt. Az előadáson az iskola tanulói, tanárai és az intézmény oktatási partnerei vettek részt (kb. 66 fő).

Az Aral-tó és környékén zajlott a XX. század egyik legnagyobb környezeti katasztrófája. E területet járta be 2019-ben az előadó barátaival, geográfus szemmel, magyar utazók nyomdokain. Miért tűnt el a tó vize? Hogyan változott ez a táj a XIX. század második fele óta? Miért van itt háromszor annyi rákos megbetegedés, mint Üzbegisztán más tájain? Miért vágott neki a kalandos és életveszélyes utazásnak 1862-ben Vámbéry Ármin és egy bő évtizeddel később Ónody Bertalan? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaptak az előadás során a résztvevők. Megismerhették egykor az Aral-tó partján fekvő Mujnak városát, ahol harminc éve még 130 000 fő élt, most mindössze 20 000-en laknak, és amelytől manapság már légvonalban több mint 150 km-re található a tópart. Képzeletben bebarangolhatták az előadóval együtt a Szudocse-mocsár vidékét, ahol az egykori lengyel száműzötteknek épült kísértet faluban manapság mindössze néhány halász tengődik az ötven fokos melegben. A tó környezeti katasztrófája nagyon elgondolkodtató és sok tanulsággal is jár. Az Aral-tó ékes példázata annak, hogy az emberi kapzsiság a táj túlhasználatával hogyan teheti tönkre a tó ökoszisztémáját, a környező területek talajait és végső soron az éghajlatát. Az előadás során bemutatásra kerültek az Amu-darja folyó termékeny árterének üde oázisvárosai. Ellátogattunk az ősi selyemút mentén fekvő kereskedővárosokba, Khívába, Buharába, és Szamarkandba. Megcsodáltuk az Ezeregyéjszaka meséjét idéző medreszéket és dzsámikat, felkerestük a legendás Timur Lenk mauzóleumát. A kulturális látnivalók mellett Vámbéry Ármin nyomait követve barangoltuk a kietlen Kizil-kum sivatag homokdűnéi kő és agyag sivatagjai között és próbáljuk megfejteni az ötezer éves sziklarajzok titkát.

Szöveg: Dr. Szilassi Péter és Seres Erzsébet