Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium

Orosháza, 5900 Táncsics u. 2-4 Tel: 30/321-1661 FAX:06-68-416-515
Email: tancsics@tancsicsoh.hu

HATÁRTALANUL Erdélyben – „Elek apó meséi: Erdélyi legendák és mondák nyomában” 

A Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium 7/8 osztályos tanulói május 17-21. között Erdélyben tettek tanulmányi kirándulást a Határtalanul Program keretében. A pályázati kiírás célja határon túli kirándulások támogatása a Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése, valamint a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakítása, illetve erősítése céljából.

A diákok és kísérő tanáraik bebarangolhatták Erdély történelmi, kulturális és természeti értékeit. „Bevették” Vajdahunyad, Keresd és Déva várát, meglátogatták a dévai árvaházat, ahová adományt is vittek. Aradon tisztelegtek a vértanúk emlékművénél, Körösfőn fejet hajtottak a Vasvári Pál tiszteletére állított kopjafánál, Tamási Áronra emlékeztek Farkaslakán az író sírjánál. Városnéző sétára indultak Segesváron, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron, megcsodálták a Békás-szorost, a Tordai-hasadékot és a Székelykőt. Meghódították a Kis-Cohárd csúcsát, leereszkedtek a tordai sóbánya tárnáiba. Zeteváralján találkoztak a Jókai Mór Általános Iskola diákjaival, akiknek bemutatták Orosháza látnivalóit és gimnáziumukat.

Az öt napot nem az iskolapadban töltötték, mégis rengeteget tanultak. Élményeken keresztül szereztek új ismereteket irodalomból, történelemből, földrajzból, kémiából, biológiából, művészettörténetből. Emellett megtapasztalták az erdélyi magyarok vendégszeretetét, és tudják, hogy Erdély és Székelyföld visszavárja őket.