Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium

Orosháza, 5900 Táncsics u. 2-4
Tel: 30/321-1661 FAX:06-68-416-515
Email: tancsics@tancsicsoh.hu

„Macte nova virtute puer: sic itur ad astra” – Élményszerzés a lengyel kultúra megismerése kapcsán

 

A sikeres európai együttélés kulcsa egymás kultúrájának, szokásainak megismerése, melynek egyik legjobb eszköze az utazás. A célországban való élmények szerzése - mely során összes érzékszervünk aktív - mély nyomott hagy a megélőben, miközben egy-egy pillanat a befogadó személyiségének részévé válik.


Az előbbi gondolatok mentén az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 10. évfolyamos latincsoportja sikeresen pályázott a Polonica Varietas pályázat keretében és 1.490.120 forint pályázati támogatásban részesült, melynek kiírója a Wacław Felczak Alapítvány volt. Az alapítvány a magyar-lengyel szellemi együttműködését hivatott támogatni és elősegíteni.

Sok olyan pillanat volt az 5 napos lengyelországi program során, mely valahogy bennünk él tovább: Krakkó békeidőket megidéző belvárosa, a nyári esték a Visztula parton, a Kazimierz lüktető forgataga, Auschwitz felfoghatatlan kegyetlensége, a természet szépsége a Wieliczkai sóbányában vagy a Tátra elénk hatalmasodó csúcsai Zakopánéban. Ezek csak helyszínek, de az egymással töltött idő, azok a gondolatok, melyek megfogalmazódtak bennünk ez alatt a néhány nap alatt az igazán értékesek.

Úgy gondolom, több ilyen lehetőségre volna szükség, hogy a tanulás színterei túllépjék az iskola falait és tartalmasabb élményeket biztosítsanak a tanulóknak. Erre ez a pályázat remek eszköznek bizonyult.

https://www.youtube.com/watch?v=vqBO6yqF8BY

Nagy Márió Tibor